Atenţie la agenţiile de turism!

Agenţiile de turism mai sunt numite şiʺvânzãtori de viseʺ,şi trebuie sa ne asumãm responsabilitaea asta.Majoritatea agenţiilor de turism sunt bine intentionate caci reprezintă un business.
Ne propunem sa va dãm câteva sfaturi cu speranţa cã vã vom pune pe gânduri şi veţi fi precauţi în alegerea agenţiei de turism,pentru garantarea unui concediu fãrã probleme.vacanta-copiilor
Este foarte important ca agenţia de turism aleasã sã stiti cã existã,cã are asigurare valabilã de insolvenţã.
Are agenţia site?Documentele de funcţionare sunt obligatorii afişatã pe site.Asiguraţi-vă că agenția are licență de turism,brevet,poliță de asigurare în caz de insolvabilitate sau faliment, toate în curs de valabilitate.Comentarii precum:ʺeste de mulţi ani pe piaţaʺsau ʺeste membrã a unei asociaţiiʺeste mai puţin relevant dupa cum a-ţi obsevat în ultima perioadã.Internetul este o resursã ce poate fi accesatã pentru cãutarea numelor respective.
1.Dă un search pe google şi verificã ANT(Autoritatea Naţionalã pentru Turism),dacã agenţia existã sau vezi toate agențiile notificate.
2. O agenție de turism nu dă faliment de pe o zi pe alta.Verificaţi situaţia financiarã a firmelor pe ultimi 2-3 ani.
3.Riscurile ca pachetul de vară să rămână neonorat,în cazul unor agenții vechi,este destul de mic pentru că mare parte din business-ul lor se bazează pe acest tip de vacanțe.
4. Agenţiile nou înfiinţate ar trebui evitate.Existã agenţii nou infiinţate dar pot fi printre acestea şi agenţii de turism care intrã in insolvenţã şi aceiaşi proprietari deschid imediat o altã agenţie,cu aceiaşi angajaţi,în aceleaşi sedii.Pot fi persoane farã pregatire de specialitate în domeniu,clienţii şi breasla de turism în general au de suferit.
5.Cum cã agenţia sa fie un brand autohton recunoscut sau să reprezinte un brand internaţional ori o franciză a acestui brand nu este o garanţie.Falimentul este o posibilitate pentru orice companie în economia de piaţã.A dat faliment cea mai mare companie aerianã a lumii, Panam,a dat faliment Lehman Brothers,cea de-a patra banca de investiţii din SUA,iar în turism,a dat faliment LowCostHollidays,o agenţie importantã de turism din Marea Britanie.content
6.Vizita la sediul agenţiei este cu dus-întors,îţi inspirã încredere şi dispar peste noapte.Agenţiile de turism continuă să funcționeze vor convinge cu profesionalismul lor până în ziua falimentului.Promit vacanțe de vis,deși deja știu că asta nu se va întâmpla.
7.Sunt solutii propuse in dezbatere dar indiferent ce va urma pentru cumpărători rămâne o singură soluție:să verifice singuri situația agenției de la care cumpără pachete turistice.
Verificã agenţia de turism înainte sã cumperi vacanţa! http://turism.gov.ro/autorizare-turism/
Dumneavoastrã,ca şi clienţi,aveţi dreptul de a fi informaţi şi de a putea astfel alege în cunostinţã de cauzã.Existã multe agenţii de turism serioase şi de calitate şi,dacã apelaţi la ele, aveţi toate şansele sã nu vã stricaţi vacanţa şi sa obtineţi tot ce este mai bun pentru banii investiţi.
Responsabilitatea faţã de turist
Tendinţele în domeniul turismului sunt în continuă schimbare şi se remarcă nevoia de creare de noi criterii pentru turistul de clasă medie,care este mult mai dificil de satisfăcut prin serviciile de bază.Internetul a revoluţionat modul de informare,crearea parteneriatelor, comunicarea socială şi divertismentul.Una dintre problemele cele mai serioase din industria turisticã a Romaniei este încrederea in agenţiile de turism.Nivelul de pregătire al celui care lucrează într-o agenție de turism este cu adevărat supus unei formări continue,tocmai datorită faptului că trebuie să învețe mereu noi și noi lucruri (destinații,obiective turistice specifice, metode și tehnici de promovare și de vânzare,limbi străine etc.).Responsabilitatea unei agenţii de turism faţã de client este reglementatã prin lege.În plus,o agenţie de turism serioasã vã poate acorda o consultanţã de calitate,care vã poate feri sã mergeţi într-o locaţie care în poze aratã în cu totul altfel decât în realitate!
Capcane în loc de concediu!
Ce aţi face dumneavoastrã în faţa unei astfel de avalanşe de oferte,site-uri,agenţii care transmit permanent mesaje de genul”cea mai buna oferta”?
Pe net aveţi o sumedenie de variante,de la site-uri straine,la site-uri de agenţii,la portaluri de turism si panã la site-urile unitaţilor de cazare.Stiţi cine exact este în spatele acestor site-uri!
Cui daţi banii şi în ce condiţii!
Mai ales la bilete de avion sunt multe probleme,firme obscure cu oferte de nerefuzat,dar care pana la urma nu au facut decat rezervari fara emiteri de bilete.operator-avion-mare
Turiştii sunt tentaţi sa compare şi sa ia cea mai ieftinã soluţie.Nu numai preţul,ci calitatea şi,mai ales,siguranţa sunt criteriile de bazã.
Puteţi primi de la diverse agenţii oferte cu diferenţã mare de preţ pentru produse aparent similare.Varietatea de camere în acelaşi hotel este foarte mare! Sunt diverse tipuri de camere,spre exemplu cu vedere la mare,cu vedere la piscina sau cu vedere din lateral etc.! Trebuie comparate mereu aceleaşi lucruri! Sunt mulţi ofertanţi care omit sã transmitã toate detaliile sau o fac intenţionat sau nu sunt pregatiţi.O agenţie seriosã sau un consultant de calitate nu face asta!Evident,raportul calitate/preţ trebuie sã fie corect.Iar dacã gaseşti aceeaşi ofertã pe piaţa cu un preţ similar la mai multe agenţii de turism şi deodatã gãsesti aceeaşi oferta mult mai ieftinã,atunci este cazul sã vã puneţi semne de întrebare!
Cazurile clienţilor care au cumparat vacanţe ieftine de la agenţii de turism dar au ramas acasa au devenit tot mai notorii în ultimul timp,în paralel cu procesele derulate mai mult sau mai putin în zadar.Trebuie sa fii naiv sa crezi cã o agenţie poate sa-ţi ofere sejururi sau circuite la 50% fata de pretul mediu pe piaţa.Existã un numãr de aşa-zişi antreprenori care se lanseazã pe piaţa,aruncã preţuri de dumping şi apoi fug cu banii.
Plătește un preț rezonabil,nu te grabi la reduceri aberante,chiar dacă ele sunt oferite de agenții respectabile.S-ar putea să ajungi într-o cocină de hotel si restaurant,într-un loc departe de plajă sau prea izolat.Când vezi un pret mic trebuie să te aștepți să primești servicii pe masura.
Raspunsul nu este uşor.Nu poţi cumpãra o vacanţã de 5la preţ de 2!vacanta
Suna prea bine ca sa fie adevarat?
Autoritatea Naţionalã de Turism a retras licenţele unor agenţii care nu mai existau de mult,pe cele ale unor filiale de agenţii care nici acelea nu existau de mult,fiind inchise sau mutate în alta locaţie (fiecare filialã a unei agenţii trebuie sã aibã licenţã de turism,nu doar firma-mamã).
Ne-am dorit schimbarea de ani buni,se pare cã aceasta va veni impusa de la Bruxelles.
În noiembrie 2015 s-a votat Directiva (UE) 2015/2302 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind pachetele de servicii de cãlatorie si serviciile de cãlatorie asociate.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015L2302&from=RO
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302
Fiecare stat membru are obligaţia sã implementeze prevederile directivei din 2015 pâna la final de 2017,cu aplicare din 2018.
Cei din ANT / Ministerul Econimiei,sunt cei care vor decide forma,tipul,conţinutul si condiţiile noului act normativ.
Suntem convinşi cã daca veţi lua în calcul toate cele spuse mai sus veţi avea întotdeauna o VACANŢÃ FABULOASÃ!

Lasă un comentariu